Vad är egentligen 3D och för vad och vilka gör tekniken skillnad?

Nichlas Larsson arbetar som lärare i 3D-teknik på Xenters Yrkeshögskoleutbildning, sedan ett år tillbaka.

–”Vi har 25 elever i varje klass, så just nu har vi ett 50-tal elever på den här yrkeshögskoleutbildningen.
Användningsområdena och materialen för 3D-skrivarteknik, är obegränsade och förutsättningarna utvecklas ständigt. Tekniken har funnits länge men nu börjar det gå riktigt, riktigt snabbt – det här är framtiden!

En 3D-skrivare är en maskin, som kan återskapa en sak alternativt producera en prototyp av en innovation.
Tekniken som används kallas additiv tillverkning och det går ut på att 3D-skrivaren bygger upp en modell som är skapad i ett datorprogram, såsom antingen CAD (Computer Aided Design) för precisa modeller eller 3D-program, om det bara behöver finnas en visuell likhet.
Många designers eller personer som på annat sätt skapar nya produkter, använder sig av 3D för att kunna presentera prototyper, innan produkterna börjar tillverkas. Tekniken innebär även en extra möjlighet att göra avstämningar innan större investeringar påbörjas av företag alt investerare.”

Vilka har nytta av 3D-tekniken?
– “Alla, både privatpersoner och företagare, har nytta av 3D-skrivare.”

“Låt oss ta ett exempel på verksamhet, där 3D-teknik skulle kunna göra skillnad:
Gym:
Träningsmaskiner kan gå sönder och i värsta fall har garantitiden löpt ut eller kanske finns det inte reservdelar att tillgå. Då kan gymmet lämna in den skadade delen alt. mäta upp den med ett skjutmått, så kan vår 3D skrivare replikera en exakt likadan, så att gymmet kan fortsätta använda maskinen, istället för att köpa in en ny dyr maskin.
Poängen är att kunna ta fram enstaka exemplar, billigt.”

I vilka material kan en 3D-skrivare arbeta?
– “Här på Xenter har vi möjlighet att replikera produkter i plaster av olika typer, gips och lera. Men det går även att ta fram i andra material. Idag tillverkas både flygplansdelar och ortopediska proteser i titan.”

“Alla är välkomna för mer information och möjligheten att även prova våra maskiner”

Jan Sätherlund, utvecklingsansvarig på Xenters YH-utbildningar, berättar om att Xenter var månad öppnar upp sin 3D-verksamhet för allmänheten genom forumet; ”Stockholm 3D Meetup”, som bland annat erbjuder föreläsningar och prova på.
Xenter ligger i framkant när det gäller utveckling och innovationer och representerade Sverige under Nordiska rådets toppdagar under en innovationsdag.

– ”Xenter är först i Sverige med att erbjuda en yrkeshögskoleutbildning på området och den är bara två år gammal.”
Ett av utbildningens projekt arbetar med att återvinna den plast som finns i Östersjön. Vi har börjat experimentera med att mala ned plasten och använda den i produktionen.”

“Ytterligare ett skäl till att använda sig av 3D är att det går att tillverka saker i ett och samma stycke, d v s behovet av att skruva ihop flera komponenter minskar och med det även brottytor orsakade av slitage.”

“Det är fantastiskt att se en 3D-skrivare arbeta, för inga former är omöjliga, dessutom så skulle det kunna beskrivas lite som en osthyvel som tar bort lager för lager med ost, fast omvänt, här lägger den till ostskivorna.”

SVEAT logotypBranschföreningen SVEAT är initiativtagare till 3D-mässan, vilken utgör en viktig del av deras arbete med att bidra till en kraftfull utveckling inom additiv tillverkning och 3D- printing, i Sverige.

Läs mer om våra utställare HÄR

3D-tekniker en YH-utbildning

Ut­veck­ling­en inom ad­di­tiv tek­nik går fort, både på ma­te­ri­al- och pro­ces­si­dan. Här behövs kun­ni­ga 3D-tek­ni­ker som kan lig­ga i frontlinjen. Läs mer om YH-utbildningen 3D-tekniker på Xenter Botkyrka